Nieke´s Column

Nieke,column,skippy&loewie

Nieke´s Column is een wederkerend artikel in de nieuwsbrief met persoonlijke ervaringen.
Wens je de gratis nieuwsbrief te ontvangen klik op deze link.

Nieke,column,skippy&loewieTip: naar toilet gaan met een ileostoma

Uit mijn eigen ervaring weet ik dat naar het ledigen van stomamateriaal bij een ileostoma niet altijd even makkelijk gaat. Soms heb je een ballonnetje door teveel aan lucht, soms is de output heel dik of soms is deze net heel dun (bijna even dun als bij een urostoma). Het is dus altijd even kijken hoe je juist het materiaal leeg maakt. Toen ik mijn stoma net had, heb ik aan verschillende lotgenoten gevraagd hoe zij naar toilet gingen en ik kreeg heel uiteenlopende antwoorden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op het toilet zitten en het zakje tussen de benen laten leeglopen, met 1 bil nog op de toiletbril zitten en dan zo het zakje naast het been laten leeglopen, rechtstaande alles laten leeglopen (wat natuurlijk voor veel niet zo aangename spetters zorgt), … Mijn ervaringen leerde mij dat ik het beste op een tuinmatje voor het toilet kon zitten (kwestie de knieën een beetje te sparen) en zo naar voor te leunen en het zakje te ledigen. Dan zijn er in ieder geval al veel minder spetters.

Zo geoefend, zo gedaan.

Mijn methode om het materiaal te ledigen, was dus op de knieën voor het toilet. Thuis was dit goed doenbaar, maar op verplaatsing natuurlijk niet. Dan maar rechtstaand en nadien alle spetters netjes terug opkuisen. Maar toch, dit moest toch beter kunnen? Al een geluk heb ik een zeer inventieve vriend die heel het proces heeft meegemaakt. Aangezien ik een zwakke rug heb, is het op de grond

gaan zitten op mijn knieën niet altijd even gemakkelijk. Dus kwam mijn vriend op het idee om een urinoir te voorzien. Een life changer. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn vriend is gaan zien voor een urinoir die doorgespoeld kan worden en een paar weken later heeft hij deze opgehangen. Ik moest natuurlijk even helpen, zodat deze op perfecte hoogte kwam voor mij. Nu hebben we geen last meer van spetters, moet ik geen rare houdingen meer aannemen en moet ik vooral niet meer op mijn knieën gaan zitten.

Toen er voor het eerst vrienden kwamen, waren zij versteld dat we een urinoir in huis hadden. Maar, de mannen hadden er al gauw het voordeel van door. Nu is het voor ons en hen de normaalste zaak in de wereld. Mijn nieuwe toiletroutine: het materiaal wordt leeggemaakt, doorgespoeld en er wordt even met een luchtverfrisser gespoten. Niemand die er raar van opkijkt. En ik, ik ben nu op 5 minuutjes het toilet terug uit zonder gesmos, gespetter en rugpijn.